HGS borç sorgulama işlemi ücretli otoyollarda ve köprülerde araç sürme durumunda olanları ilgilendiren bir uygulamadır.
HGS borç sorgulama, kişinin HGS’den borç alıp almadığına ilişkin durumunu kontrol edebildiği bir süreçtir. Bu önemlidir, çünkü bir bireyin mali durumunu anlamasına ve borçlarını ödeyebilecek durumda olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda kişinin kredi notunun yükselmesine de yardımcı olabilir. Bir HGS borç sorgulaması yapmak için, kişinin kişisel bilgilerini ve borçlanma geçmişiyle ilgili bilgileri vermesi gerekecektir. Daha sonra mevcut durumlarını ve borç veren iletişim bilgilerini görebilecekler.
HGS (hızlı geçiş sistemi)’nin amacı ücretli otoyollarda ücret tahsil etme esnasında doğan yığılmaları ve trafik sıkışıklığını önlemektir. KGS (kontrollü geçiş sistemi)’nin yerini alan HGS sisteminde araçlar köprü, otoyol giriş ve çıkışlarında bekleme yapmadan yola devam edebilmekte dolayısı ile trafik sıkışıklığına mahal verilmemektedir.
Araç sahibi önceden sahip olup aracına yerleştirdiği çip sayesinde otoyol giriş ya da çıkışında araç bilgileri okunup çipe yüklenen bakiyeden otoyol geçiş ücreti tahsil edilmektedir. Yeni uygulama 17 Eylül 2013 tarihinden bu yana geçerli olup, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde oluşan trafik sıkışıklığına büyük ölçüde çözüm olmuştur. PTT şubelerinden ya da anlaşmalı bankalardan temin edilen HGS çipi, aracın ön camının sol üst bölümüne yapıştırılmakta ve içerisinde bulunan bakiyeden ücret elektronik ortamda alınmaktadır.
HGS Borç Sorgulama Ekranı
Borç sorgulama için kaçak geçiş ve bakiye sorgulaması yapılır. Sorgulama için ilk olarak HGS sistemine girilmelidir. Sistem ekran ise şöyledir;
Bu ekran açıldıktan sonra kaçak geçiş sorgulama için geçiş ihlali bölümü kullanılmalıdır. Bu ekran ise şöyledir;
Sürücüler açısından oldukça büyük bir avantaj olarak değerlendirilen HGS uygulaması sürücünün kaçak geçişlerde ödeyeceği normal geçişin 10 katı para cezasından kurtarmakta olup, araç sahibinin bakiyesi boş olan HGS kartı ile otoyol ve köprülerden geçiş yapması durumunda sadece geçiş bedeli bakiyeden düşülmektedir. Araç sahibi eğer kartında bakiye olmadığını biliyor ise HGS borç sorgulama işlemi ile bu yönde araştırma yapabilmekte ve kartına yüklemesi gereken en az ücreti belirleyebilmektedir.
HGS BORÇ SORGULAMA İÇİN : TIKLAYINIZ